Rozmaryn

0
640
Rate this post

Rozmaryn

Rozmaryn był popularną rośliną w średniowieczu, nie tylko z uwagi na jego przypuszczalną wartość leczniczą, ale jako symbol deklarowanej miłości. Rozmaryn to zimozielony krzew. Jest wrażliwy na niskie tem­peratury, a przy hodowli w pomieszczeniach należy zraszać liście dwa razy w tygodniu. Rozmaryn ma charakterystyczny smak wynikający z obecności związku fitochemicznego zwanego kwasem karnozowym. W eksperymentach laboratoryjnych wykazano, że związek ten łączy się z innymi fitozwiązkami, takimi jak likopen z pomidorów, niszcząc komórki rakowe. Stosuj rozmaryn do pieczonych piersi kurczaka, ale bez przesady, ma intensywny smak. Najlepszy jest suszony, dobrze się przechowuje w zamkniętym słoiku.

Tymianek

Zioło to wydziela silny zapach. W średniowieczu było hodowane w ogrodach klasztornych Francji, Hiszpanii i Włoch, stosowano je jako środek przeciwkaszlowy i ułatwiający trawienie. Roztwór najbardziej aktywnego składnika, tymolu, jest stosowany w dropsach przeciwkaszlowych i środkach do nacierania w przypadku przeziębienia. Sa­dzonki tymianku płożą się i mają tendencje do rozrastania się. Zwykle wymagają minimalnego nawadniania. Tymianek, jak wiele ziół, jest także dostępny w formie suszonej i może być stosowany do przypra­wiania zup i sosów.
Maj 24th, 2012 Nadaj kolor swojej diecie Komentowanie nie jest możliwe
Mięta,Oregano i Pietruszka