Stół rozkładany w małym salonie – hit aranżacyjny tego roku

0
1821
Rate this post

Stół rozkładany to praktyczne rozwiązanie wybierane zwłaszcza do małych salonów. Cieszą się one dużą popularnością, ponieważ nie zajmują dużo miejsca i można je w dowolnej chwili przekształcić w meble z obszernym blatem. Sprawdzają się w przypadku ograniczonej przestrzeni mieszkalnej – w kawalerkach, gdzie salon często połączony jest z aneksem kuchennym, jak również w salonach, które pełnią funkcję sypialni.

Stół rozkładany w małym salonie – zalety

Duże stoły do salonu nie zawsze są dobrym rozwiązaniem. Z uwagi na gabaryty nie zmieści się w małych pomieszczeniach. Najlepszym rozwiązaniem jest stół rozkładany, czyli model z możliwością powiększenia blatu o dodatkowe wysuwane płaszczyzny. Rozkładane stoły znakomicie spisują się nie tylko w salonach, ale też w niedużych jadalniach czy kuchniach. Ich największą zaletą jest rozmiar, umożliwiający ustawienie większej liczby potraw i napojów, a tym samym organizację przyjęcia dla większej liczby gości. Są wygodne w użytkowaniu i proste do rozłożenia. Wyposażone są w ciche, płynnie i precyzyjnie działające mechanizmy. Dzięki nim mały, kwadratowy stół do salonu można przekształcić w duży prostokątny model.

Nowoczesne, rozkładane stoły

Na rynku można znaleźć szeroki wybór rozkładanych stołów do salonu. Są niezwykle praktyczne, a przy tym dbają o wyjątkowy wystrój wnętrza. Dostępne są modele o różnej stylistyce, co pozwala na wybranie stołu pasującego do konkretnej aranżacji. Modele te można podzielić na nowoczesne i klasyczne. Minimalistyczne stoły to propozycje dla miłośników współczesnego stylu we wnętrzach. Modele z okrągłym lub owalnym blatem, wzbogacone o stylizowane nogi to natomiast idealny wybór do małych salonów urządzonych w stylu angielskim, prowansalskim czy rustykalnym. Wybierając stół, nie można zapomnieć o dopasowaniu do niego krzeseł. Urządzając strefę jadalnianą w małym salonie, warto zwrócić uwagę na krzesła bez podłokietników. Gdy nie są używane, można wsunąć je pod blat stołu.