Spożywanie większych ilości margaryny i olejów roślinnych obniży stężenie cholesterolu
Ten mit został oparty na badaniach przeprowadzonych w latach pięćdziesiątych XX w. w Harvard School of Public Health. Odkryto tam, że jeśli stosuje się wielonienasycone oleje roślinne lub margarynę zamiast smalcu przy tej samej liczbie kalorii, to u osób jedzących tłuszcze i oleje wielonienasycone stężenie cholesterolu jest niższe. Tych wyników nie można przełożyć na zalecenia dotyczące zdrowia publicznego, ponieważ w praktyce dodanie tłuszczy do diety, niezależnie od tego czy są nasycone czy wielonienasycone, to dodanie dodatkowych kalorii. Wzrost spożycia olejów roślinnych zaobserwowano w tym samym czasie co wzrost liczby przypadków otyłości. Otyłość podwyższa stężenie cholesterolu u większości osób, które na taki efekt są podatne (średnio 1 z 4). A w połowie łat osiemdziesiątych amerykańska Federal Trade Commission (FTC, Federalna Komisja Handlu) zmusiła producentów olejów roślinnych do zaprzestania reklamowania korzystnego wpływu oleju kukurydzianego na stężenie cholesterolu.