Spożywanie łososia obniża stężenie cholesterolu
Łosoś jest uważany za dobre źródło zdrowych olejów rybich. Jednak wszystko zależy od tego, czy zjadasz łososia z połowów oceanicznych czy hodowlanego. Ogromna większość łososia sprzedawanego w Stanach Zjednoczonych pochodzi z hodowli. Najbardziej popularny jest łosoś atlantycki wpuszczany do Oceanu Spokojnego na farmach w pobliżu Seattle i Waszyngtonu. 220-gramowy plaster hodowlanego łososia ma 21 gramów tłuszczu, w porównaniu z zaledwie 14 gramami w łososiu z połowów oceanicznych. Dodatkowy tłuszcz to nie wzbogacone w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 oleje rybie, lecz raczej kwasy tłuszczowe omega-6 ze zbóż i innego pożywienia, którymi ryby są karmione z automatycznych podajników. W przeciwieństwie do swych odpowiedników w oceanie, które są silnymi drapieżnikami, te ryby pływają cały dzień w kółko i bardzo szybko rosną. Pstrąg i zębacz również są hodowane, więc zapytaj o to, zanim kupisz te ryby. Ale nie rozpaczaj. Jest mnóstwo innych zdrowych ryb oceanicznych, w tym halibut, miecznik, okoń morski, sieja i sola.