Ewolucja żywności i ekonomia rolnictwa

0
516
Rate this post

Ewolucja żywności i ekonomia rolnictwa

Jak to się stało, że nasze obecne sposoby odżywiania odeszły tak daleko od oczekiwań genów? Odtworzenie drogi, jaką przeszliś­my od rajskiego ogrodu do czasów obecnych, pomoże nam prze­trwać ciągły napór reklam i nagłe pojawianie się i znikanie żywienio­wych dziwactw, które kształtują naszą dietę.

Czy kiedykolwiek myślisz o żywności, którą zjadasz? Większość z nas tego nie robi. Zakładamy, że od kiedy ludzie zaczęli zaludniać ziemię, równowaga składników odżywczych była zupełnie taka sama jak w dzisiejszym pożywieniu. Lecz jeśli chwilę się zastanowisz, za­czynasz zdawać sobie sprawę, że nasi przodkowie prawdopodobnie nie zjadali niczego, co przypominałoby dietę na bazie przetworzonej żywności, która zdobi nasze współczesne stoły.

Ulubione produkty Ameryki mają niesamowicie krótką historię. To zadziwiające, jak nagle pewne produkty żywnościowe, takie jak hot dogi, masło orzechowe, desery lodowe, chipsy ziemniaczane i pączki, stały się popularne. Ważne jest, by przejrzeć tę krótką historię z dwóch powodów. Po pierwsze, cała zdobyta dotychczas wiedza na temat ewolucji żywności uświadamia nam, że ewolucja kulturalna postępuje szybko, bez względu na biologię człowieka, z wyjątkiem przypodoba­nia się naszym kubkom smakowym. Po drugie, jeśli żywność ta stała się popularna tak szybko, inne, zdrowsze produkty również mogą. Wy­zwaniem dla naszego przemysłu spożywczego jest włączenie troski o zdrowie do obróbki żywności, a dla naszego rządu utworzenie wyrównanego pola gry w przemyśle żywieniowym poprzez promowanie rozwoju zdrowszych alternatyw dla naszych ulubionych produktów.