Papaja

0
372
Rate this post

Papaja

Choć jej pochodzenie jest raczej niejasne, papaja to tzw. melon właś­ciwy carica papaya. Dziś jest uprawiana w całym obszarze tropikal­nym. Owoc papai jest delikatnie słodki i ma miły, ostry, piżmowy za­pach, który w pewnych odmianach i obszarach klimatycznych jest bardziej wyrazisty. W wielu krajach jest to popularny owoc podawa­ny na śniadanie, używany również do sałatek, ciast, sorbetów, soków i cukierków. Niedojrzałe owoce można gotować, podobnie jak dy­nie. Znajduje się w nich mleczny sok zawierający enzym trawien­ny białek zwany papainą, który swym działaniem podczas trawienia bardzo przypomina zwierzęcy enzym pepsynę. Sok ten jest wykorzy­stywany do przygotowania różnych leków przeciwko niestrawności i do produkcji substancji zmiękczających mięso. Bardzo soczysty miąższ papai jest ciemnożółty lub pomarańczowy do łososiowego. Na ścianach znajdującej się w środku komory znajdują się setki ku­listych, pomarszczonych, czarnych nasion wielkości groszku. Związ­ki fitoodżywcze i kolor papai kwalifikują ją do grupy pomarańczo­wej.