Papaja
Choć jej pochodzenie jest raczej niejasne, papaja to tzw. melon właściwy carica papaya. Dziś jest uprawiana w całym obszarze tropikalnym. Owoc papai jest delikatnie słodki i ma miły, ostry, piżmowy zapach, który w pewnych odmianach i obszarach klimatycznych jest bardziej wyrazisty. W wielu krajach jest to popularny owoc podawany na śniadanie, używany również do sałatek, ciast, sorbetów, soków i cukierków. Niedojrzałe owoce można gotować, podobnie jak dynie. Znajduje się w nich mleczny sok zawierający enzym trawienny białek zwany papainą, który swym działaniem podczas trawienia bardzo przypomina zwierzęcy enzym pepsynę. Sok ten jest wykorzystywany do przygotowania różnych leków przeciwko niestrawności i do produkcji substancji zmiękczających mięso. Bardzo soczysty miąższ papai jest ciemnożółty lub pomarańczowy do łososiowego. Na ścianach znajdującej się w środku komory znajdują się setki kulistych, pomarszczonych, czarnych nasion wielkości groszku. Związki fitoodżywcze i kolor papai kwalifikują ją do grupy pomarańczowej.