Widziałem ostatnio reklamę krakersów serowych, w której utrzymywano, że są one dobrym źródłem wapnia. Choć wzbogacanie żywności wapniem może być korzystne, jak dzieje się to w przypadku soku pomarańczowego, dokładanie zdrowych składników odżywczych do przekąsek, które tylko wnoszą więcej kalorii i tłuszczu do diety bez innych składników odżywczych, doprowadza mnie do wściekłości. Zamiast podjadać przetworzone krakersy, możesz zjeść owoc lub warzywo, a wapń uzyskać bądź to z suplementów, bądź z innego zdrowego, wzbogaconego wapniem produktu, np. soku pomarańczowego lub pomidorowego czy białka sojowego. Rzecz w tym, by środkiem służącym wprowadzaniu do twojej diety zdrowych składników odżywczych nie były fasolki żelkowe. To tylko powoduje zamieszanie. Takie przekąski jedz wtedy, gdy nie odżywiasz się zdrowo, co powinno zdarzać się rzadziej niż w 10 procentach przypadków.