Mango
Mango wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie było uprawiane przez ponad 4000 lat. Gaje mango rozprzestrzeniły się do wielu części podzwrotnikowego i tropikalnego świata. Drzewa mango osiągają do 18 m wysokości. W Indiach odgrywają rolę religijną, będąc symbolem miłości. Liście mango wiesza się przed frontowymi drzwiami hinduskich domów i na weselach, by zapewnić młodej parze błogosławieństwo i liczne potomstwo. Większość sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych owoców mango jest importowana z Meksyku, Haiti, Karaibów i Ameryki Południowej. Na całym świecie istnieje ponad 1000 odmian mango. Zawierają one enzym trawienny o właściwościach zbliżonych do papainy znajdującej się w papai, który w połączeniu z ich naturalnym błonnikiem wspomaga trawienie. Porcja 100 g mango zawiera prawie 4000 j.m. beta-karotenu, co sprawia, że owoc ten zalicza się do pomarańczowej grupy Kodu Kolorów.