Owoce kiwi

0
855
Rate this post

Owoce kiwi i Papaja

Owoce kiwi od Chin po Kalifornię i Nową Zelandię

Historia kiwi zaczęła się w chińskiej dolinie Chang Kiang. Nazywane yang tao były uważane za przysmak przez wielkich chanów, którzy zachwycali się cudownym smakiem owoców i ich szmaragdowozielo­nym kolorem. Informacje o tym owocu rozeszły się do innych krajów w drugiej połowie XIX wieku. Pewien kolekcjoner z brytyjskiego Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego wysłał próbki do domu w roku 1847, a w roku 1900 kolejna osoba przesłała do Anglii nasiona. W roku 1904 rośliny zostały pierwszy raz wyeksportowane z Chin do Stanów Zjednoczonych, w 1906 zaś przewieziono nasiona do Nowej Zelan­dii. Dziś kiwi są dostępne na całym świecie, a hodowane są w Nowej Zelandii, Stanach Zjednoczonych, we Włoszech, w Japonii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Australii i Chile.

Ponieważ w Kalifornii kiwi zbiera się późną jesienią, klienci w Sta­nach Zjednoczonych i Kanadzie mają dostęp do świeżych owoców podczas miesięcy zimowych, nietypowej pory jak na świeże krajo­we owoce. Przy właściwym przechowywaniu i transporcie kalifornij­skie kiwi mogą przetrwać do 8 miesięcy, od października do maja. W Nowej Zelandii sezon trwa od maja do października. Połączenie tych dwóch sezonów zbiorów pozwala konsumentom cieszyć się owocami przez cały rok. Kiwi znajduje się w grupie zielonożółtej, ma słodki smak zbliżony do smaku zmieszanych truskawek, bananów i papai.