Piramida żywieniowa USDA
Nasze geny spowodowały, że łakniemy smaków słodkich i tłustych, a wszystkie nasze marzenia spełniły się w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Nasza dieta była jak pochłaniające benzynę samochody lat sześćdziesiątych. Były one szybkie, miały ładną linię i mocny silnik, ale zanieczyszczały środowisko. Jak wyraźnie twierdzi Madison Avenue, nasza dieta do lat osiemdziesiątych była najbardziej dopracowanym systemem żywnościowym, jaki współczesny człowiek mógł wymyślić, by odpowiadał naszym amerykańskim gustom, ale dowiedziono, że jest daleki od optymalnego dla naszego zdrowia.
Piramida żywieniowa USDA została opracowana w latach osiemdziesiątych w godnym pochwały celu nauczenia społeczeństwa amerykańskiego zdrowszego sposobu odżywiania. Niestety, rezultatem był typowy wielbłąd, który powstaje, gdy konia projektuje cała komisja. Podstawa piramidy składa się z węglowodanów rafinowanych, takich jak chleb, płatki śniadaniowe, ryż i makaron. Łatwo zjeść duże ilości tych niskobłonnikowych produktów, co przyczynia się do przyboru masy ciała. Warzywa i owoce są podzielone na dwie grupy na następnym poziomie, co sprawia wrażenie, że są mniej ważne. Zrobiono tak, gdyż kilku członkom komisji wydawało się, że źle będzie je połączyć, ponieważ owoce (według nich) smakują lepiej niż warzywa i byłyby zbyt często wybierane przez konsumentów. Prawdziwym problemem jest to, że ludzie nie jedzą wystarczająco dużo produktów z żadnej z tych kategorii.