Komórki tłuszczowe a twój punkt regulacji
Komórki tłuszczowe organizmu nie są bierne; one również przesyłają sygnały zwrotne do mózgu, by obniżyć spożycie żywności i zwiększyć aktywność fizyczną. Tu właśnie idea genetycznego punktu regulacji nabiera naukowej wiarygodności. W danych warunkach genetyka określa ilość tkanki tłuszczowej i jej rozmieszczenie w danym organizmie. Podczas II wojny światowej w Danii para bliźniąt została rozdzielona i wychowana w różnych domach. Wiele lat później bliźnięta spotkały się i sfotografowały. Pomimo że były wychowane w różnych środowiskach, ich masa ciała, tkanka tłuszczowa i jej rozmieszczenie w ich organizmach były niezwykle podobne.
Układ tkanki tłuszczowej i mięśni jest do pewnego stopnia genetycznie określony, ale ilość tłuszczu i mięśni zależy od rezultatów zachowań ludzi – od spożycia żywności i ćwiczeń. Szokujący jest fakt, że u jednego na dwóch Amerykanów nadwaga świadczy o braku równowagi pomiędzy genami i dietą w naszym społeczeństwie. Jest to wynikiem połączenia indywidualnych zachowań, predyspozycji genetycznych i czynników społeczno-ekonomicznych, które odmieniły nasze zasoby żywności zarówno w sensie ilości pożywienia, jak i jego charakteru, w porównaniu z naturalnymi zasobami żywności sprzed tysięcy lat.