Orzechy zawierajg zwigzki fitochemiczne, minerały i dobre tłuszcze

0
332
Rate this post

Orzechy zawierajg zwigzki fitochemiczne, minerały i dobre tłuszcze

Niektóre orzechy są dobrym źródłem tiaminy, niacyny, fosforu, cynku i soli kwasu foliowego (folanu), inne są doskonałym źródłem selenu, miedzi, magnezu, manganu i witaminy E. Orzechy są także bogate w różne składniki roślinne. We wszystkich gatunkach orzechów znaj­dujemy na przykład flawonoidy. Przeciwutleniacze te ograniczają tworzenie się w organizmie substancji, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego. Relatywnie do ich wielkości, orzechy należą także do najlepszych roślinnych źródeł białka.

Orzechy zawierają zwykle dużo tłuszczu. W większości przypadków ponad 75 procent kalorii pochodzi z tłuszczów. Jednym z wyjątków jest kasztan jadalny, który ma zaledwie 8 procent kalorii pochodzących z tłuszczów. Większość tłuszczów w orzechach to tłuszcze jedno- i wielonienasycone. W przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych (typowych dla czerwonego mięsa i nabiału), tłuszcze te nie podnoszą stężenia cholesterolu we krwi. Właściwie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe podawane w małych ilościach mogą obniżyć jego stężenie. Orzechy włoskie i migdały są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, ale nie jadaj ich zbyt dużo. Garstka orzechów może zawierać setki kalorii, a wszystkie tłuszcze to 140 kalorii w łyżce stołowej.