Odrobina orzechowego szaleństwa ci nie zaszkodzi
Nie ma wątpliwości, że orzechy mogą tuczyć. Jedzone garściami są źródłem mnóstwa dodatkowych kalorii w i tak wysokotłuszczowej diecie. Jednak w krajach, gdzie orzechy są istotnym źródłem kalorii, dąży się, by dieta była bogata w żywność roślinną i niskokaloryczną.
Ponieważ przeprowadzka do Azji Południowo-Wschodniej przewróciłaby ci życie do góry nogami, w diecie amerykańskiej zamiast dodatkowo spożywać orzechy, lepiej zastąpić nimi inny produkt. Jedzone z umiarem, dla wzmocnienia smaku, orzechy mogą stanowić część zdrowego sposobu odżywiania. Nie tylko są smaczne, ale mają dużo składników odżywczych w każdym gramie. Większość z nich to nasiona suszonych owoców drzew.
Orzeszki ziemne to nie orzechy
Orzeszki ziemne, które powszechnie uważa się za orzechy, tak naprawdę są roślinami strączkowymi. Należą do tej samej rodziny co groszek i fasola. Ponieważ orzechy pochodzą z roślin, są naturalnie pozbawione cholesterolu. Choć orzechy mają dużo kalorii jak na swą wielkość, uważane są za produkt wysokoodżywczy. Zawierają dużo składników odżywczych w odniesieniu do zawartych kalorii.