Awokado

0
661
Rate this post

Awokado

Awokado są najbardziej znane Amerykanom, jako kluczowy składnik guacamolena Super Bowl Sunday, ale należą do owoców o wy­jątkowych właściwościach. Swój zielony kolor zawdzięczają temu, że mają więcej luteiny niż jakiekolwiek inne owoce, a zawierają także glutation i fitosterol, które hamują wchłanianie cholesterolu. Zawierają także tłuszcze jednonienasycone podobne do oliwy i zapewniają wzmocnienie smaku innych owoców i warzyw. Awokado jest również stosowane jako zamiennik dla innych produktów do smarowania, ta­kich jak majonez czy margaryna, a awokado pokrojone w kostkę można dodać do sałatki zamiast sosu. Starożytne ludy Ameryki Środkowej i Południowej znały awokado jako „owoc jądro” i uważały za afrody­zjak. Jednakże nie ma żadnych dowodów na to, że ten smaczny owoc ma tak duży wpływ na ludzkie zachowanie.

Awokado dają obfite zbiory w Kalifornii, na Florydzie, w Nowej Ze­landii i Ameryce Południowej. Kalifornia, w której awokado są nie­zwykle popularne, produkuje rocznie ogromne ich ilości. Najbardziej popularną odmianą jest awokado Hass. Komercyjne plantacje prowa­dzone są też w Izraelu i Hiszpanii. Próbując różnych odmian awokado, zauważysz, że różnią się zawartością tłuszczu i wody, a także smakiem. Im większa zawartość tłuszczu w danej odmianie, tym lepszy smak i struktura miąższu. Awokado znalazło się już w grupie żółtozielonej, ale tak czy inaczej jest to niezwykły owoc.
Maj 24th, 2012 Nadaj kolor swojej diecie Komentowanie nie jest możliwe