Figi – słodycz dla podniebienia starożytnych
Wyobraź sobie świat, zanim w XVII wieku dostępny stał się cukier rafinowany, a w wieku XIX batoniki. Słodkie owoce były bardzo cennym źródłem energii. Choć to figowy listek zapewnił okrycie dla intymnych części ciała Adama i Ewy w rajskim ogrodzie, to właśnie owoc figi był wysoko ceniony przez długi czas.
W rzeczywistości, dzięki zawartości węglowodanów i potasu, prawdopodobnie służyły jako ekwiwalent napoju dla sportowców podczas Igrzysk Olimpijskich w starożytnej Grecji. Figi były stosowane jako żywność na czas treningu przez pierwszych greckich sportowców, co było wyrazem uznania. Greccy lekarze twierdzili, że figi mają potężne właściwości regeneracji sił. Nie posuwałbym się tak daleko, ale jako wzmocnienie smaku i naturalny słodzik figi są cennym dodatkiem do diety.
Suszone figi można stosować jako sycące przekąski oraz słodkie i pełne smaku dodatki do przepisów. Mówi się, że figi były ulubionymi owocami Kleopatry. Wąż, który zakończył jej życie, był przyniesiony właśnie w koszyku fig. Gęsty, słodki miąższ połączony z ich wyjątkowymi kruchymi nasionami, pasuje do wypieków, do mięs, drobiu, ryb, warzyw i innych owoców. Figi mogą służyć jako słodzik w różnych mieszankach i są naturalną formą dodatkowego słodu. W pojęciu Kodu Kolorów figi są w grupie czerwonopurpurowej, gdyż często mają czerwonawy kolor miąższu.
Maj 24th, 2012 Nadaj kolor swojej diecie Komentowanie nie jest możliwe