Pietruszka
Pietruszka to popularna nazwa członka dużej rodziny roślin. Istnieje ponad 3000 gatunków należących do rodziny zwanej selerowate (Apiaceae), w której pietruszka jest jednym z rodzajów. Kwiaty pięciokrotne są bardzo podobne w całej rodzinie. Jednakże owoce, które rozwinęły się z dwuliściennej zalążni, okrytej liśćmi, są całkowicie różne. Do tej rodziny należy marchew, pasternak, seler, koperek, fenkuł, kminek, anyż i kolendra. Niektóre gatunki, takie jak cykuta, są trujące. Wiele innych gatunków stosuje się jako zioła lecznicze. Pietruszka rośnie powoli, więc należy ją pielić ostrożnie.
Pietruszka osiąga wysokość około 30 do 40 cm i dobrze znosi niekorzystne warunki. Są dwie odmiany: korzeniowa i naciowa. Ta druga ma silniejszy smak. Stosuj pietruszkę jako przybranie i jako przyprawę do sosów i zup. Jest ona bogatym źródłem witaminy C i może być stosowana, by zabić zapach czosnku. Olej z pietruszki jest sprzedawany w kapsułkach jako środek na nieprzyjemny oddech po posiłku. Jako przyprawa ożywia smak wielu łagodnych potraw. Spróbuj posypać nią warzywa lub dodać jako kolorowe przybranie do jakiegokolwiek dania.
Maj 24th, 2012 Nadaj kolor swojej diecie Komentowanie nie jest możliwe
Bazylia,Estragon i Koperek