Leki na receptę, żywność pochodzenia roślinnego i geny
U różnych ras występują pewne różnice w genach, które kodują enzymy odpowiadające za rozkład różnych sprzedawanych na receptę leków. Firmy farmaceutyczne poszukują poszczególnych genów, które powodują, że leki są dobrze tolerowane przez jednych, a u innych wywołują poważne skutki uboczne. Geny te należą do tej samej grupy, która powstała, by radzić sobie ze związkami chemicznymi znajdującymi się w żywności roślinnej, takiej jak warzywa i owoce. Poza tym, 50 000 lat temu nie było leków. Ryzyko nowotworu, chorób serca i cukrzycy znacznie się różni pomiędzy grupami etnicznymi – ale tylko niektóre z tych różnic mogą być odpowiedzialne za różnice w pochodzeniu ras. Migracje Azjatów do Stanów Zjednoczonych w ciągu jednego pokolenia wyraźnie zwiększają ryzyko wystąpienia u nich tych chorób przewlekłych, ale ciągle istnieją pewne różnice w zachorowalności w porównaniu do populacji kaukaskiej żyjącej w Stanach Zjednoczonych. Czy różnice dotyczące ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych mają podstawy genetyczne i czy są zależne od diety i stylu życia? Nie potrafimy jeszcze odpowiedzieć na to pytanie ze stuprocentową pewnością, lecz najprawdopodobniej jest to kombinacja obu czynników.
Geny i środowisko wydają się wzajemnie na siebie oddziaływać, zmieniając ryzyko chorób u każdej osoby. Od czasu, gdy ludzie pierwotni opuścili Afrykę, upłynęło wystarczająco dużo czasu, by na drodze ewolucji pojawiły się subtelne różnice w genomie, które są istotne z punktu widzenia wpływu efektów diety na rozwój chorób przewlekłych i starzenia. Rozpoznanie różnic pomiędzy poszczególnymi osobami, niezależnie od pochodzenia etnicznego, to ważny krok w kierunku zrozumienia, dlaczego właściwa dla genów dieta może obniżyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.