Bazylia
W starożytnym Rzymie bazylia była uważana za święte zioło. Osiąga wysokość do 60 cm. By sprowokować bujny wzrost, obrywaj pączki kwiatowe, gdy się pojawią. Do przyprawiania najlepsza jest świeża bazylia. Po wysuszeniu traci większość swego zapachu, ale suszoną bazylię też można kupić. Używaj bazylii do sosów pomidorowych, pesto i dań rybnych. Dodaje ona smaku świeżym i gotowanym warzywom.
Estragon
Ojczyzną estragonu jest północna Azja. Najlepiej hodować go w osobnej doniczce, ponieważ może zająć cały ogród. Świeży jest lepszy od suszonego i można go kupić w działach owocowo-warzywnych niektórych sklepów. Jedyną jadalną częścią są liście. Spróbuj estragonu z kurczakiem i pieczarkami; można go też dodawać do zup i sosów.
Koperek
Rzymianie wierzyli, że dodany do pożywienia koper dodaje siły. Właśnie dlatego gladiatorzy przygotowujący się do krwawych walk otrzymywali dla wzmocnienia posiłki obficie posypane koperkiem. Koperek szybko rośnie, ale nie utrzymuje się długo. Jeśli chcesz go hodować, licz się z potrzebą siania nowego kopru co 2-3 tygodnie wiosną i latem. Najbardziej znane zastosowanie kopru to marynaty, ale może też być stosowany do sosów i sałatek. Jest szczególnie smaczny z warzywami i rybami.