Przejadanie się a ryzyko cukrzycy, chorób serca i nowotworów
Jedzenie przy korycie ma znacznie więcej konsekwencji niż tylko zwiększenie masy ciała. Nadmierne spożycie wysokokalorycznych produktów wysyła twemu organizmowi sygnały, które uruchamiają podział komórek. Zwiększony podział komórek to pierwszy krok do tworzenia się narośli nowotworowych. Prowadzi też do zatykania tętnic i gromadzenia dodatkowych kilogramów, które mogą predysponować cię do cukrzycy. Wzmożony podział komórek oznacza też większą produkcję wolnych rodników i może prowadzić do uszkodzeń DNA i powstawania nowotworów. Dzieje się tak, szczególnie gdy dieta jest wysokokaloryczna, ale brak w niej przeciwutleniaczy. Gdy dostarczasz komórkom zbyt dużo kalorii bez związków fitochemicznych, które natura pierwotnie „spakowała” razem, przygotowujesz grunt do rozwoju nowotworów.
Oszacowano, że w ciągu kilku następnych dziesięcioleci u jednego na dwóch mężczyzn oraz jednej z trzech kobiet powyżej pięćdziesiątego roku życia wykryty zostanie nowotwór. Przy nowoczesnych metodach diagnostycznych większość z tych nowotworów będzie mała i uleczalna. Więcej energii poświęci się na szukanie sposobów zapobiegania nowotworom niż na ich leczenie. Dowody wskazują, że gdy kobiety z rozpoznanym rakiem piersi obniżają masę ciała, ich rokowania są lepsze niż w wypadku kobiet, które tyją.