Pietruszka

0
850
Rate this post

Pietruszka

Pietruszka to popularna nazwa członka dużej rodziny roślin. Istnieje ponad 3000 gatunków należących do rodziny zwanej selerowate (Apiaceae), w której pietruszka jest jednym z rodzajów. Kwiaty pięciokrotne są bardzo podobne w całej rodzinie. Jednakże owoce, które rozwinęły się z dwuliściennej zalążni, okrytej liśćmi, są całkowicie różne. Do tej rodziny należy marchew, pasternak, seler, koperek, fenkuł, kminek, anyż i kolendra. Niektóre gatunki, takie jak cykuta, są trujące. Wiele innych gatunków stosuje się jako zioła lecznicze. Pietruszka rośnie po­woli, więc należy ją pielić ostrożnie.

Pietruszka osiąga wysokość około 30 do 40 cm i dobrze znosi nieko­rzystne warunki. Są dwie odmiany: korzeniowa i naciowa. Ta druga ma silniejszy smak. Stosuj pietruszkę jako przybranie i jako przypra­wę do sosów i zup. Jest ona bogatym źródłem witaminy C i może być stosowana, by zabić zapach czosnku. Olej z pietruszki jest sprzeda­wany w kapsułkach jako środek na nieprzyjemny oddech po posiłku. Jako przyprawa ożywia smak wielu łagodnych potraw. Spróbuj posy­pać nią warzywa lub dodać jako kolorowe przybranie do jakiegokol­wiek dania.
Maj 24th, 2012 Nadaj kolor swojej diecie Komentowanie nie jest możliwe
Bazylia,Estragon i Koperek