Papryka, papryczki chili i olej chili

0
561
Rate this post

Papryka, papryczki chili i olej chili

Paprykę znaleziono w prehistorycznych pozostałościach w Peru. W Środ­kowej i Południowej Ameryce były uprawiane na szeroką skalę, na długo zanim przybył Kolumb i zabrał nasiona papryki do Hiszpanii w 1493 roku. Gatunek papryka roczna (Capsicum annuum) obejmu­je wszystkie różnorodne formy papryk o mięsistych owocach, uprawianych jako jednoroczne rośliny ziołowe – czerwoną, zieloną i żółtą paprykę, bogatą w witaminę A i C, które są stosowane jako przypra­wy i warzywa. Ostre papryki, używane jako przyprawy w postaci pasty, marynaty lub drobno mielonego proszku, zawdzięczają swoją pikantność kapsaicynie, substancji charakteryzującej się drażniącymi oparami i palącym smakiem, zawartej w miąższu owocu. Po raz pierw­szy wyodrębniona w roku 1876 kapsaicyna pobudza wydzielanie so­ków żołądkowych, a jeśli stosowana jest w nadmiarze, powoduje stany zapalne. Łagodne lub słodkie odmiany papryki mają owoce większe, różnie wybarwione, ale zazwyczaj przypominające dzwonki, pękate i z wyżłobieniami. Używane są do sałatek i potraw gotowanych. Brak w nich genu odpowiedzialnego za produkcję kapsaicyny, dlatego w ogó­le nie są ostre. Odmiany te zwykle zbiera się, gdy są jasnozielone – przed pojawieniem się czerwonego czy żółtego pigmentu – około 60 do 80 dni po zaszczepieniu. Jednak odmiany czerwone i żółte są zwykle sprzedawane drożej niż papryka zielona. Papryka czerwona jest do­brym źródłem witaminy C.

Pochodzące z hiszpańskiego określenie papryki „pimiento” odnosi się do pewnej łagodnej odmiany o charakterystycznym zapachu: zalicza­my tu papryki europejskie, w tym sproszkowaną czerwoną przyprawę, znaną na Węgrzech już przed końcem XVI wieku. „Pimiento” często wymawiane jak „piment”, nie powinno być mylone z tą ostatnią, która jest rodzajem ziela angielskiego.

Poza swym środowiskiem naturalnym papryka jest delikatną letnią rośliną jednoroczną. Rozmnaża się przez wysiew bezpośrednio do gle­by lub sadzonki przygotowywane w szklarniach lub z inspektów po 6-10 tygodniach. Papryczki chili mogą być łagodne, ostre lub bardzo ostre. Istnieje nawet skala służąca do oceny stopnia pikantności papryczek chili. Taka ostrość jest miłym odczuciem, gdy się już raz przyzwy­czaisz. Naukowcy odkryli wzrost stężenia hormonu szczęścia, endorfi­ny, zaraz po zjedzeniu papryczek chili u osób, które je lubią. Powodują też pocenie i poprawę przemiany materii. W kilku badaniach wykazano nieznaczną utratę masy ciała u osób, które jadły ostrą paprykę. Można ją stosować, by podnieść smak niskotłuszczowych potraw.