Mrożone warzywo nie są tak dobre jak świeże

0
314
Rate this post

Niektórzy ludzie uważają, że zamrażanie i rozmrażanie niszczy tyle witamin, że mrożone warzywa nie są tak dobre jak świeże. To nie­prawda. Warzywa i owoce mrożone zaraz po zebraniu są zrywane w stanie bardzo dojrzałym i zwykle mają więcej witamin i składników fitoodżywczych niż owoce i warzywa zbierane przed dojrzewaniem, gdy są jeszcze twarde. Mrożone brokuły są wspaniałym źródłem fitozwiązków, takich jakie znajdują się w świeżych brokułach. Wysyłane do sklepów jeszcze zielone pomidory są pryskane specjalnym gazem na bazie etylenu, by stały się czerwone. Badania genetyczne pomidorów pozwoliły zidentyfikować gen dojrzewania, w konsekwencji wy­naleziono pomidory bogate w fitozwiązki, które długo wytrzymują na sklepowej półce. Mrożenie jest praktycznym narzędziem przy trans­porcie warzyw do miejsc, w których nie ma naturalnych upraw. Szer­sza wiedza o genetyce roślin i wykorzystanie standardowych metod rozmnażania mogą poprawić jakość naszej żywności roślinnej. Zatem nie zakładaj, że tak zwane naturalne jest zawsze lepsze.