Mięta

0
1070
Rate this post

Mięta

Znamy ok. 15 odmian mięty, w tym kilka dziko rosnących. Większość Amerykanów zna je z gumy do żucia i twardych cukierków miętowych w różnego rodzaju smakach, takich jak peppermint, spearmint czy wintergreen. Mięta pieprzowa wspomaga trawienie, rozluźniając mięsień zwieracza pomiędzy przełykiem (esophagus) a żołądkiem, uwalniając gazy zebrane po obfitym posiłku. Dlatego wiele restauracji podaje trady­cyjnie coś miętowego po obiedzie, a wiele związków zobojętniających kwasy zawiera miętę. Jest to wytrzymała roślina wieloletnia i jeśli nie pieli się jej często, może z łatwością zająć cały ogród. Możesz trzymać ją w doniczce. Stosuj miętę do dekoracji i przyprawienia smaku drin­ków, zup, sosów, sałatek i deserów, szczególnie sorbetów owocowych. Dobra jest zarówno na świeżo, jak i suszona.

Oregano (lebiodka pospolita)

Oregano wywodzi się z obszarów śródziemnomorskich. W Stanach Zjednoczonych stało się popularne po drugiej wojnie światowej, gdy żołnierze stacjonujący we Włoszech przywieźli je ze sobą do domu, by dodawać do sosów do makaronów i innych włoskich potraw. Pojedyn­cze łodyżki czy listki i kwiaty można zbierać i suszyć do późniejszego wykorzystania. Oregano to klasyczna przyprawa do włoskich, grec­kich i meksykańskich potraw. Może także być oryginalnym dodatkiem do wielu rodzajów sałatek warzywnych.