Figi – słodycz dla podniebienia starożytnych

0
344
Rate this post

Figi – słodycz dla podniebienia starożytnych

Wyobraź sobie świat, zanim w XVII wieku dostępny stał się cukier ra­finowany, a w wieku XIX batoniki. Słodkie owoce były bardzo cennym źródłem energii. Choć to figowy listek zapewnił okrycie dla intymnych części ciała Adama i Ewy w rajskim ogrodzie, to właśnie owoc figi był wysoko ceniony przez długi czas.

W rzeczywistości, dzięki zawartości węglowodanów i potasu, praw­dopodobnie służyły jako ekwiwalent napoju dla sportowców podczas Igrzysk Olimpijskich w starożytnej Grecji. Figi były stosowane jako żyw­ność na czas treningu przez pierwszych greckich sportowców, co było wy­razem uznania. Greccy lekarze twierdzili, że figi mają potężne właściwo­ści regeneracji sił. Nie posuwałbym się tak daleko, ale jako wzmocnienie smaku i naturalny słodzik figi są cennym dodatkiem do diety.

Suszone figi można stosować jako sycące przekąski oraz słodkie i pełne smaku dodatki do przepisów. Mówi się, że figi były ulubiony­mi owocami Kleopatry. Wąż, który zakończył jej życie, był przyniesiony właśnie w koszyku fig. Gęsty, słodki miąższ połączony z ich wyjątkowymi kruchymi nasionami, pasuje do wypieków, do mięs, drobiu, ryb, warzyw i innych owoców. Figi mogą służyć jako słodzik w różnych mieszankach i są naturalną formą dodatkowego słodu. W pojęciu Kodu Kolorów figi są w grupie czerwonopurpurowej, gdyż często mają czerwonawy kolor miąższu.
Maj 24th, 2012 Nadaj kolor swojej diecie Komentowanie nie jest możliwe