Czego możesz się nauczyć od szczura

0
432
Rate this post

Czego możesz się nauczyć od szczura

Nasze laboratoryjne szczury także jedzą przy korycie – dosłownie. Daje­my im tyle karmy, ile mogą zjeść. Przed drugim rokiem życia są jedna­kowo otyłe, mają nowotwory i osłabiony układ odpornościowy. Gdy sto­sujemy u tych zwierząt dietę, zmniejszamy częstość występowania no­wotworów, wzmacniamy funkcje odpornościowe i wydłużamy długość życia. Gdy u takich szczurów stosujemy bezsmakową, monotonną die­tę, lepiej potrafią kontrolować masę ciała. Jedzą, gdy są głodne, i prze­stają, gdy są syte.

Jeśli stosujemy u szczurów tak zwaną „dietę stołówkową”, przygoto­waną z różnorodnych przekąsek, takich jak masło orzechowe, czeko­lada, ciastka i pepperoni, stają się tak otyłe jak zwierzęta z ciężkimi formami otyłości genetycznej. U ludzi zróżnicowanie również może powodować przejadanie się. W badaniach prowadzonych przez doktor Susan Roberts z Tufts Univerisity odkryto, iż zwiększenie różnorodno­ści w którejkolwiek kategorii żywności – z wyjątkiem warzyw i owo­ców – powoduje przybór masy ciała. Zwiększenie różnorodności wa­rzyw wiązało się z obniżeniem masy ciała, a zwiększenie różnorodności zjadanych owoców nie miało na nią wpływu.

Nasza genetyka jest wystarczająco podobna do szczurzej, by podsta­wowe zasady dotyczące równowagi energetycznej i spożycia żywności odnosiły się do obu gatunków. Zarówno ludzie, jak i myszy muszą się poddać pierwszemu prawu termodynamiki: energia przyjęta musi się równać energii oddanej i energii zmagazynowanej. Jeśli zjadamy więcej energii w pożywieniu, przy braku zwiększonej aktywności fi­zycznej, będzie ona zmagazynowana jako tłuszcz.